Falafel

Bardzo długo nazwa ta kojarzyła mi się z tureckimi barami i kebabem. Ku mojemu dużemu i miłemu zaskoczeniu okazało się, że są to kotleciki z ciecierzycy. Wegańskie i bardzo smaczne! Przepis pochodzi ze strony http://www.puszka.pl

jjpo

Potrzebujemy:

1 szkl. ciecierzycy

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

3 Ł. posiekanej natki pietruszki

1 ł. kolendry

1 ł. kuminu

2 Ł. mąki

sól

pieprz

olej do smażenia

1. Ciecierzycę namaczamy minimum 12 godzin

2. Drugiego dnia ciecierzycę odsączamy, dodajemy resztę składników i blenderujemy.

3. Formujemy kulki i smażymy na złoty kolor na głębokim oleju.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s