Tarta z ptasim mleczkiem i owocami

Uwielbiałam smak ptasiego mleczka robionego przez moją mamę, jednak odkąd przeszłam na dietę wegetariańską nie było mi go dane poczuć. Do ostatniego razu, kiedy w końcu odważyłam się użyć agar-agar, jako zamiennika żelatyny. Zbierałam się do zrealizowania tego pomysłu jakiś czas, ponieważ moje doświadczenia z agarem nie były najlepsze: a to wychodziła mi z soku skorupa, a to wcale nie gęstniał. Ciężko było mi trafić w proporcje agar-płyn. Efekt mojego mleczkowego eksperymentu wypadł jednak bardzo przyzwoicie 🙂

IMG_5625

Spód – ciasto kruche

1 szkl. mąki

1/2 kostki margaryny

2 żółtka

4 Ł. cukru

2 Ł. jogurtu naturalnego

2 ł. proszku do pieczenia

1. Mąkę wysypujemy na blat, wrzucamy do niej margarynę i rozdrabniamy nożem. Chodzi o to by nie „ocieplać” ciasta rękoma. Dodajemy żółtka, cukier, jogurt, proszek do pieczenia i krótko wyrabiamy rękoma. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki.

2. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.

3. Bierzemy formę do tarty lub okrągłą formę do pieczenia biszkoptu (śr. 25 cm – ja użyłam takiej), smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę (przy formie do tarty odcinamy brzegi). Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do lodówki.

4. Kiedy piekarnik się nagrzeje wstawiamy ciasto do pieczenia. Możemy wysypać na ciasto suchą fasolę, aby się nie wybrzuszało (ja tego nie robiłam, gdyż nie zależało mi na idealnym kształcie ciasta).

5. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia i posypujemy budyniem waniliowym (chroni spód przed zbytnim nawilżeniem).

PTASIE MLECZKO (ja użyłam jagód i malin w dwóch warstwach)

1. Warstwa malinowo – miętowa

1 szkl. malin

garstka posiekanej mięty

1/2 szkl. wody

3 ł. agar-agar w proszku

1 Ł. cukru do owoców

250 ml śmietanki kremówki 30%

2 Ł. cukru pudru do kremówki

1. Maliny i miętę gotujemy w wodzie z cukrem, aż się rozpadną. Dodajemy agar i na wolnym ogniu utrzymujemy wrzący wywar ciągle mieszając. To ważne, ponieważ agar dopiero po wrzeniu dobrze żeluje. Zestawiamy z ognia.

2. W czasie kiedy owoce z agarem stygną, ubijamy kremówkę z cukrem na sztywną pianę. Do już ubitej śmietany dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę owocowo-agarową. Nie może ona być zbyt chłodna, ponieważ agar tężeje już w temperaturze pokojowej i kiedy to się stanie zamiast ptasiego mleczka otrzymamy bitą śmietanę z grudkami galaretki. Jeżeli mieszanka jest jeszcze ciepła i płynna, ale nie parzy w język możemy ją wrzucać do bitej śmietany. Krótko mieszamy mikserem na niskich obrotach.

3. Na kruchy spód sypiemy owoce i wykładamy ptasie mleczko (jeszcze niezastygnięte 😉 ) i znów dajemy owoce

2. Warstwa jagodowa

1 szkl. jagód

1/2 szkl. wody

3 ł. agar-agar w proszku

1 Ł. cukru do owoców

250 ml śmietanki kremówki 30%

2 Ł. cukru pudru do kremówki

Przygotowujemy tak samo jak warstwę malinowo – miętową. Wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki, aż dokładnie stężeje. Pyszota! ^___^

IMG_5626

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s