Zakwas

Swój pierwszy chleb na zakwasie upiekłam prawie 3 lata temu i wówczas nawet przez myśl mi nie przeszło, że tak już zostanie… A jednak, mimo że czasem nie mam ochoty piec chleba, to jego smak jest niezastąpiony. Żadne sklepowe pieczywo nie dorównuje mu ani smakiem, ani aromatem, ani sytością. Dlatego piekę 🙂 Czasem kiedy nie mam czasu używam maszyny do chleba i piekę na drożdżach, ale zaraz potem wracam do zakwasu 🙂 Jest jeszcze jedna kwestia, zakwas żyje, zakwas trzeba dokarmiać, no więc jak tu mieć serce i dopuścić, aby umarł? Albo wylać do zlewu? Nie przejdzie 😉

Obrazek

Zrobienie zakwasu wydawać się może trudne, jednak wcale takie nie jest. Jest tylko czasochłonne i wymaga cierpliwości. Zakwas musi dojrzeć, abyśmy mogli cieszyć się pięknymi bochenkami i zazwyczaj trwa to kilka tygodni.

Oto najprostszy sposób na wyhodowanie własnego zakwasu:

1. Do litrowego słoika dajemy 100 ml mąki żytniej razowej (typ 2000) i 100 ml wody. Przykrywamy pokrywką (ale nie zakręcamy) i odstawiamy słoik w ciepłym miejscu.

2. Kolejnego dnia do słoika znów dodajemy 100 ml mąki i 100 mil wody, przykrywamy i odstawiamy na 1 dzień. Procedurę tę powtarzamy przez pięć dni. 6-tego dnia dodajemy mąkę z wodą w proporcji 1:1 i odstawiamy do lodówki.

Po tym czasie możemy użyć naszego zakwasu do wypieku chleba. Początkowo zakwas może być za słaby i będzie trzeba posiłkować się odrobiną drożdży, ale zapewniam, że już wkrótce będzie on w pełni sił i żadne drożdże nie będą nam potrzebne 🙂

Oto pracujący zakwas:)

IMG_5701

Zdrowy zakwas powinien pachnieć octowo i wydawać głuchy dźwięk przy stukaniu w słoik.

Jeśli drastycznie zmieni kolor, lub zacznie cuchnąć będzie to znaczyło, że się zepsuł.

Rozwarstwianie się zakwasu woda/osad to rzecz całkowicie normalna. Wystarczy wówczas zakwas dokarmić i zamieszać.

W następnych postach podzielę się najprostszymi przepisami na chlebek na zakwasie.

Zakwas należy przechowywać w lodówce dokarmiając go raz w tygodniu (ja robię to przy okazji pieczenia – dopełniam słoik mąką i wodą, zabieram ile mi potrzeba do zrobienia chleba, a resztę wstawiam z powrotem do lodówki)

Advertisements

4 responses to “Zakwas

  1. Pingback: Chleb 100% żytni na zakwasie z ziarnami | egroszek·

  2. Pingback: Chleb z mąki żytniej i graham na zakwasie (z orzechami i otrębami) | egroszek·

  3. Pingback: Chleb razowy żytnio – pszenny na zakwasie 40/60 (z mlekiem kokosowym i orzechami) | egroszek·

  4. Pingback: Chleb żytni razowy 90% z orkiszem i buraczkami | eGroszek·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s