Pasta kanapkowa z zielonej soczewicy

Z powodu chwilowego braku ciecierzycy postanowiłam, zamiast humusu, zrobić pastę z soczewicy. Stwierdzam, że soczewica nadaje się równie dobrze 🙂

Obrazek

Potrzebujemy:

1 szklanka zielonej soczewicy

3 Ł. sezamu

3 Ł. siemienia lnianego

0,5 szkl. płatków owsianych zmielonych na proszek

2 Ł. zarodków pszennych

1 Łyżka thaini

3 “ząbki” pomelo 

3 ząbki czosnku

1 mała cebula 

1 łyżeczka masła (do smażenia cebuli i czosnku)

Garść posiekanego koperku

1 Ł. kolendry

sól

pieprz

1. Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na 2- 3 godziny, aby się namoczyła. Namoczoną soczewicę solimy i gotujemy ok 20 min. Ja gotuję “na oko” sprawdzając, czy jest wystarczająco miękka. Po ugotowaniu dokładnie odcedzamy.

2. Cebulę kroimy w kostkę i razem z czosnkiem, solimy i dusimy do miękkości na patelni.

3. Po usmażeniu dorzucamy cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki (prócz mączki z otrębów), do soczewicy i blenderujemy, dodając po trochu mączki z otrębów, do uzyskania zadowalającej konsystencji.

Do pasty doskonale pasują ogórki kiszone lub jak w tym wypadku ogórki z curry 🙂

IMG_5713

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s