Pizza na grubym cieście z mąką razową i zakwasem

Uwielbiam pizzę! Mogłabym ją jeść trzy razy w tygodniu 🙂 Nie jest to jednak najmądrzejszy pomysł, dlatego jakiś czas temu postanowiliśmy z Panem Sałatczysławem ograniczyć jej spożycie do jednego egzemplarza w miesiącu. Dziś właśnie był ten wyjątkowy dzień. Dzień pizzy:) Gustuję w cieście grubym i chrupiącym, podobnym do tego, które podają w Pizza Hut i zazwyczaj takie robię. Tym razem jednak wymyśliłam, że uszlachetnię ciasto zakwasem i mąką razową. Spód wyszedł pulchny i cudnie chrupiący:) Podana porcja starczy na dwie osoby.

IMG_5754

Potrzebujemy:

Spód:

10 g drożdzy

10 Łyżek zakwasu

1,5 łyżeczki cukru

0,5 łyżeczki soli

3/4 szkl. ciepłej wody wymieszanej z mlekiem

1 Łyżka masła

1 szkl. mąki pszennej zwykłej

1 szkl. mąki pszennej razowej (typ 2000)

Dodatki:

Jakie kto lubi, ja użyłam: kukurydzy, groszku, papryki marynowanej, szpinaku, serka wiejskiego, mozzarelli, pokrojonego w kostkę pasztetu z dyni,  oliwek, no i sera żółtego.

Sosy do pizzy: 

Sos Holenderski

Przecier pomidorowy z bazylią i solą

1. Ciasto wyrabiamy ok. 15-20 min (ręcznie ugniatając i uderzając – umiarkowanie;) – nim o blat, mikserem z rapkami do ciasta drożdżowego lub jeśli mamy taką możliwość, w maszynie do chleba), po czym odstawiamy opruszone mąką i przykryte ściereczką na ok. godzinę. Po tym czasie wałkujemy do pożądanych rozmiarów i kładziemy na formę posypaną mąką. Ja użyłam spodów od foremek do pieczenia tortów.

2. Smarujemy sosem/sosami (użyłam obu naraz)

3. Układamy dodatki i wstawiamy do piekarnika na 20 min. Pieczemy w temp. 200 stopni C.

Obrazek

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s