Calzone z soczewicą i szpinakiem

Pomysł na farsz zaczerpnęłam ze strony kwestiasmaku.com, odrobinę go modyfikując, ponieważ w oryginale był kurczak, inne proporcje i trochę inne sery. W efekcie otrzymałam aromatycznego pieroga w kruchym, delikatnym, rozpływającym się w ustach cieście z nadzieniem warzywnym, smakiem odrobinę przypominającym parówkę 😀 Ci którzy lubią i tęsknią za tym smakiem będzie to miła niespodzianka 🙂 Jeśli jednak preferujecie inny smak, polecam zamienić serek topiony wędzony na np. parmezan.

Jeszcze jeden eksperyment zawitał w tym przepisie. Amoniak spożywczy (postanowiłam kontynuować nawyki kulinarne babci:) sam amoniak w procesie pieczenia paruje, wiec nie trzeba się go obawiać) zamiast proszku do pieczenia. Jeszcze ciepłe ciasto pachnie nim bardzo intensywnie, więc jeśli może to komuś przeszkadzać polecam użyć tej samej ilości proszku do pieczenia.

IMG_5807

Na 2 porcje

Potrzebujemy:

Ciasto:

1 szkl. mąki

1/2 kostki margaryny

2 żółtka

1,5 płaskiej łyżeczki soli

2 Ł. jogurtu naturalnego

2 łyżeczki amoniaku

1. Amoniak mieszamy z jogurtem

2. Mąkę wysypujemy na blat, wrzucamy do niej margarynę i rozdrabniamy nożem. Chodzi o to by nie “ocieplać” ciasta rękoma. Dodajemy żółtka, sól, jogurt z amoniakiem i krótko wyrabiamy rękoma. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki.

Farsz:

0,5 szkl. suchej czerwonej soczewicy

0,5 opakowania szpinaku (ok. 200 g)

0,5 opakowania sera feta (ok 100-125 g)

0,5 serka topionego wędzonego (50 g)

0,5 opakowania sosu Holenderskiego odtłuszczonego (ok 100 ml)

2 Łyżki posiekanej mięty

szczypta startej gałki muszkatołowej

ząbek czosnku i 2 Łyżki mleka do szpinaku

pieprz

1 jajko i papryka w proszku do posmarowania pieroga z wierzchu

1. Szpinak z mlekiem i czosnkiem (przeciśniętym lub posiekanym) gotujemy na małym ogniu doprawiając solą i pieprzem. Ugotowany w miarę możliwości odsączamy.

2. Soczewicę zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok. 15 minut sprawdzając czy jest już wystarczająco miękka.

3. Ser feta kroimy w kostkę, a serek topiony w plasterki (plasterki kroimy na połowy). Wrzucamy do naczynia, dodajemy posiekaną miętę, sos Holenderski, gałkę muszkatołową, szpinak i soczewicę i mieszamy.

4. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (ja piekłam z termoobiegiem).

5. Wyciągamy z lodówki ciasto, dzielimy na dwie porcje i na podsypanym mąką blacie wałkujemy okrągłe placki o grubości ok. 0,5 cm.

6. Na środek ciasta nakładamy farsz, i zawijamy brzegi, formując kształt pieroga. Smarujemy jajkiem wymieszanym z papryką.

7. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową posypaną mąką i pieczemy 30 min. w temp. 180 stopni C.

Jogurt naturalny jako dodatek świetnie łagodzi i komponuje się z innymi smakami:) Podałam również z keczupem.

Obrazek

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s