Najlepsza zupa – krem pomidorowa z soczewicą

Zupa, moim zdaniem, idealna! Doskonale taka, jak lubię: niemożliwie gęsta, sycąca, pełna pomidorowego smaku i aromatu o pięknym letnim kolorze! Latem można robić ją z pomidorów, zimą korzystam z pulp lub przecierów pomidorowych.

IMG_5822klk

Potrzebujemy:

2 duże marchewki

1 dużą pietruszkę

1 cebulę

0,5 korzenia selera

2 szkl. wody                                                                                               

1 opakowanie pulpy pomidorowej lub przecieru pomidorowego (ok 500 ml)

80 g koncentratu pomidorowego

Gałązkę świeżego lub 1 Łyżkę suszonego lubczyku

1 Łyżkę majeranku

mleko (do zabielania)

sól, pieprz

0,5 szkl. soczewicy czerwonej

1. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, dolewamy wodę i na małym ogniu gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

2. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy pod przykryciem, aż będzie miękka, po czym dodajemy do gotujących się warzyw.

3. Do gotującego się bulionu dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, lubczyk, majeranek, sól i pieprz i gotujemy razem jeszcze chwilę, po czym wszystko dokładnie miksujemy blenderem.

4. Dodajemy mleko – ilość taką, aby smak i gęstość zupy nam odpowiadała. Ja dodaję ok. 1 szklanki.

5. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka, po czym dorzucamy do zupy.

Smacznego 🙂

IMG_5812

IMG_5822

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s