Papadam (prażynki z kminkiem)

Ci, którzy byli na Przystanku Woodstock i stołowali się w wiosce Krishny, mogą przepadać lub nie za halavą z kaszy manny, jednak co do kminkowych prażynek wszyscy są zgodni – są pyszne 😀 Długo marzyło mi się odtworzyć ten posiłek w domowych warunkach, ale dopiero jakiś czas temu dotarłam do tego, jak w ogóle owe prażynki się nazywają. Przepis na nie znalazłam w komentarzu z jakiegoś forum i delikatnie zmodyfikowałam dodając otręby i mąkę razową pszenną i oto są – domowe i pyszne papadamy:) Miłym zaskoczeniem jest, że mimo smażenia na głębokim oleju czipsy nie są ani trochę tłuste. Ażeby je zrobić trzeba się trochę nawałkować, ale zapewniam, że dla tego smaku warto!

papadam

Doskonale smakują z hummusem, guacamole (chyba nawet bardziej wolę właśnie to, orzeźwiające połączenie:) ), innymi dipami, no i oczywiście same 🙂

Świetna przekąska na spotkania ze znajomymi, o niebo lepsza od czipsów!

Potrzebujemy:

1 szkl. mąki pszennej (niższego typu np. 450)

1 szkl. mąki pszennej razowej (typ 2000)

1,5 Ł. kminku

3 Łyżki thaini (lub oleju) Przepis na thaini jest tu: klik

1/3 szkl. otrębów

0,5 szkl. wody

1 lyżeczka soli

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 litra oleju do smażenia

1. Składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto, aż wszystko się połączy, po czym formujemy w kulę.

2. Kulę dzielimy na 4 części. Każdą z części wałkujemy (na podsypanym mąką blacie) na grubość ok. 0,5 cm.

3. Rozwałkowane ciasto kroimy w rąby o boku ok. 1,5 cm

4. Każdy z rąbów osobno wałkujemy bardzo cieniutko (byle tylko odklejał się od blatu;) ).

5. Rozwałkowane rąby smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor i po usmażeniu kładziemy do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem.

6. Usmażone prażynki początkowo najlepiej wrzucić do durszlaka lubi sitka na makaron, żeby mogły odparować i nie zrobiły się miękkie.

IMG_5835

Advertisements

2 responses to “Papadam (prażynki z kminkiem)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s