Naleśniki z domowym serkiem waniliowym i bananem

Pewnie wielu znajdzie się takich, którzy nawet nie zdają sobie sprawy, że w najpopularniejszych serkach homogenizowanych znajduje się żelatyna wieprzowa. Co więcej, znalezienie takiego bez żelatyny lub bez syropu glukozowo-fruktozowego jest dużym wyzwaniem. W tych trudnych czasach (kiedy rzeczy nie są takimi, za jakie się podają, a producenci stają na głowie, żeby wymyślić, jak małym kosztem wytworzyć jeszcze więcej produktu) wybawieniem dla wielbicieli serków homogenizowanych będzie ten oto przepis:) Wykonanie jest banalnie proste, a smak tego serka w niczym nie ustępuje jego komercyjnym odpowiednikom. Gęsty, kremowy, niepowtarzalny! 🙂

IMG_5865

Potrzebujemy:

Banany

Serek waniliowy:

250 g sera twarogowego (używam chudego)

1 opakowanie cukru waniliowego

2 żółtka

Odrobina mleka lub śmietanki

Ser, cukier i żółta blenderujemy dokładnie, dolewając po trochu mleka, aż do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Celowo nie podaję potrzebnej ilości mleka, ponieważ to, ile będzie trzeba go użyć, zależy od sera.

Ciasto na naleśniki:

1 szkl. mąki

1 szkl. mleka (można użyć pół na pół z wodą gazowaną)

2 jajka

100 g jogurtu naturalnego

Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy naleśniki na złoty kolor. Z tej ilości ciasta powinno wyjść około 6 sztuk.

IMG_5859

Advertisements

2 responses to “Naleśniki z domowym serkiem waniliowym i bananem

  1. Pingback: Pancakes bananowe | eGroszek·

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s