Mazurek kajmakowy, na cieście bez cukru z powidłami bakaliowymi

Zainspirowana przepisami dla alergików, postanowiłam upiec mazurka be cukru. Jako słodzika użyłam stewii, rośliny 250 razy od niego słodszej. Ciastu wyszło to na dobre, bo w kajmaku i bakaliach cukru i tak jest pod dostatkiem:)

IMG_5914

Potrzebujemy:

Ciasto:

1 kostka masła

1 łyżeczka stewii (można użyć 3/4 szkl. cukru pudru)

1 opakowanie cukru waniliowego

2 szkl. mąki pszennej

2/3 szkl. mąki ziemniaczanej

4 żółtka (jaja z wolnego wybiegu)

Do dekoracji:

1 opakowanie masy kajmakowej (z puszki)

Migdały i skórki cytrusów kandyzowane

1. Delikatnie rozpuszczone masło ucieramy w blenderze ze stewią i cukrem waniliowym, po czym mieszamy z mąką na przemian z żółtkami, krótko, aż do połączenia składników.

2. Ciasto podzieliłam na dwie części i wylepiłam na spodzie od tortowej blaszki. Odstawiamy ciasto do lodówki na pół godziny.

3. Pieczemy w temp. 180 stopni C, przez 30 min.

Powidła bakaliowe:

1 opakowanie studenckiej mieszanki bakalii

0/5 opakowania śliwek suszonych

0/5 opakowania moreli suszonych

sok z 1 cytryny (lub pomarańczy)

1/4 melona Galia

1. Bakalie zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez ok 2 godziny.

2. Porządnie odsączamy dodajemy sok z cytryny i blenderujemy dokładnie, aż powstanie gęsta masa. Można dodać łyżkę kakao.

3. Masę wykładamy na jeden ze spodów i przykrywamy drugim. Wierzch mazurka pokrywamy masą kajmakową i dekorujemy.

IMG_5921

IMG_5912

Przepis został dodany do akcji:

Reklamy

2 responses to “Mazurek kajmakowy, na cieście bez cukru z powidłami bakaliowymi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s