Sushi maki wegetariańskie

Bywają potrawy takie, za których spróbowanie zabieram się jak lis do jeża. Do których muszę dojrzeć i przekonać się, bo zazwyczaj żywię do nich niczym nieuzasadnioną, z góry założoną awersję. Było tak ze szpinakiem,parowanymi warzywami, serem kozim… i ten sam los spotkał sushi. Ku mojemu bardzo przyjemnemu zaskoczeniu i tym razem efekt przerósł moje oczekiwania! Pokochałam to słodko-słono-ostro-rybne połączenie! ^___^ Moim najulubieńszym miksem dodatków są: papryka, suszone śliwki, suszone morele, melon Galia i serek kanapkowy naturalny (ja zrobiłam swój z twarogu, jogurtu greckiego i dodatku soli) – smaczne są również topione naturalne, pleśniowe i kozie, które nadają charakterystyczny posmak:)

Mało mają wielkanocny charakter, ale z pewnością zrobią furorę na wielkanocnym stole 🙂

IMG_5936

Wbrew pozorom sushi-obiad dla dwóch osób nie jest drogi, bo jest to koszt rzędu 30 zł. Na zakup wszystkich składników trzeba będzie przeznaczyć ok 70 zł, ale rzeczy takie jak mata bambusowa, sos sojowy, pasta wasabi posłużą nam na dłużej. Ze wszystkich zakupionych składników można zrobić dwa NAPRAWDĘ SYTE obiady 🙂 Oczywiście o wiele taniej jest zrobić zakupy przez internet, jednak mnie nigdy nie udało się być, aż tak zapobiegliwą 😉

IMG_5928

A oto składniki (składniki konieczne, niekoniecznie tego rodzaju;) ), których ja użyłam do swojego sushi: Podaję ilość na jedną porcję dla 2 osób, jak również cenę opakowania.

4 liście Alg morskich Yaki Nori (10 szt. /14 zł)

0,5 opakowania Ryżu do sushi Homai (9 zł)

Pasta Wasabi – TOKYOTO (7 zł)

Ocet ryżowy Blue Dragon (10 zł – choć ponoć najlepszy jest Tao Tao ok. 5 zł) na jedną porcję potrzebne 6 Łyżek octu + 4 Łyżki cukru i 1,5 łyżeczki soli do zaprawy ryżu (ilość na 0,5 opakowania ryżu)

Imbir marynowany Sushi Gari (ok. 10 zł) – do przegryzania kolejnych kawałków sushi 🙂 – ten konkretny rodzaj imbiru miał najczystszy ze wszystkich dostępnych w sklepie skład

Sos sojowy ciemny Tao Tao (ok. 5 zł) – do maczania kawałków sushi (moje wręcz w nim zatapiam ;D )

Dodatki (na porcję dla 2 osób):

1/4 Melona Galia, pokrojony w paski

1/4 Papryki, pokrojonej w paski

Suszone morele, pokrojone w paski

Suszone śliwki, pokrojone w paski

Serek naturalny (Ser twarogowy chudy (2 zł) + 3 Łyżki jogurtu greckiego + sól do smaku, blenderujemy na gładką masę)

Serek topiony naturalny

Przygotowanie ryżu:

1. 0,5 opakowania ryżu wielokrotnie płuczemy w zimnej wodzie, aż woda zrobi się prawie przezroczysta, po czym zalewamy wodą i odstawiamy na 30 min.

2. Wodę odlewamy i dolewamy 1 szklankę świeżej wody. Zamykamy garnek przykrywką (i ma tak zostać do końca procesu pęcznienia ryżu!) stawiamy na palnik, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy tak 3 min., po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 10 min.

3. Zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy na 15 min.

4. Po tym czasie możemy podnieść przykrywkę i dodać zaprawę przygotowaną z octu ryżowego, cukru i soli. Delikatnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie sushi maki:

1. Liść nori kładziemy na matę bambusową (błyszczącą stroną do dołu), tak aby można było zwinąć liść dłuższym brzegiem.

2. Przygotowany ryż dzielimy na 4 części. Jedną część rozkładamy równomiernie na liściu nori zostawiając 0,5 cm marginesu z lewego dłuższego brzegu liścia i 2 cm marginesu z prawego dłuższego brzegu.

3. Mniejszy margines smarujemy wasabi. Przy tym też brzegu nakładamy (na ryż) serek i dodatki. Końcówkę większego marginesu zwilżamy wodą i rolujemy liść za pomocą maty bambusowej, zaczynając od brzegu z wasabi.

4. Kroimy na odpowiadające nam szerokością kawałki.

Moja zasada: dużo wasabi, dużo dodatków ! 🙂

Rady: Ryż musi być zimy, w innym wypadku liście nori nasiąkną wodą i zrobią się gumiaste – ciężko będzie je również pokroić (choć mnie osobiście właśnie takie smakują najbardziej, bo mają wówczas najintensywniejszy rybny aromat 😉 ).

Niezbędny jest również ostry nóż.

Podczas gotowania ryżu, aż do końca tego procesu NIE PODNOSIMY POKRYWKI 🙂 – nie mam pojęcia dlaczego;)

Kawałki sushi zgodnie z etykietą jemy w całości (tak pałeczkami, jak palcami 🙂 ), maczając w sosie sojowym. Po każdym kawałku oczyszczamy kubki smakowe imbirem 🙂

Smacznego! 🙂

IMG_5931

W zasadzie instrukcja przygotowania sushi zazwyczaj znajduje się na zakupionych produktach, jeśli jednak ktoś miałby ochotę poczytać więcej na ten temat zachęcam do przeczytania tego bardzo sympatycznego artykułu 🙂 http://kominek.es/2013/01/jak-zrobic-sushi-12-prawd-mitow-i-porad-ktore-powinienes-znac/

IMG_5930

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s