Masło kokosowe

Jednym słowem: odkrycie roku! Nie, to dwa słowa… Tak, czy inaczej nie mogę wyjść z podziwu, że wyszło, że to takie proste, że szybkie, że tak małym nakładem sił i środków można zrobić coś tak fantastycznego 🙂 Nie dość więc, że wegańskie, to jeszcze zdrowe, bo kokos z upraw ekologicznych nie jest konserwowany dwutlenkiem siarki, a do tego wcale nie kosztuje kokosów 🙂 Z powodzeniem może zastąpić masło  tradycyjne, a jeśli dać wiarę podaniom o tym, że kwasy zawarte w oleju kokosowym mają właściwości odchudzające i bakteriobójcze, to szybko okaże się, że masło z mleka krowiego (choć nadal smaczne) przy nim wymięka 😉

Jestem tak zachęcona tym eksperymentem, że już wkrótce (z całą pewnością) ukażą się kolejne kokosowe cuda ^_^ czyli mleko kokosowe, wegańska pascha i bita śmietanka kokosowa, jako dodatek do dzisiaj zakupionej wege galaretki firmy Delecta ^___^

IMG_5958

Potrzebujemy:

Blender

200 g wiórków kokosowych BIO

1. Szklankę wiórków wsypujemy do blendera i miksujemy, aż zlepione wydzielonym tłuszczem, rozdrobnione płatki osadzą się na ściankach. Łyżką ściągamy kokos ze ścianek, zrzucając go na nożyki i dorzucamy resztę wiórków.

2. Miksujemy, aż do uzyskania płynnej konsystencji, dając w międzyczasie odsapnąć naszemu biednemu robotowi:)

W lodówce ta płynna konsystencja szybko zamieni się w bardzo twardą, dlatego przed użyciem trzeba będzie masełko ogrzać 🙂

Organoleptycznie będę sprawdzać jaką trwałość ma masełko i jak tylko uzyskam rzetelne informacje, czym prędzej się podzielę:)

Za to cudne odkrycie winna jestem podziękować mojemu nowemu blogowemu odkryciu, „smakoterapii” klik 🙂

IMG_5950

IMG_5951

IMG_5953

Reklamy

10 responses to “Masło kokosowe

  1. Pingback: Mleko kokosowe | egroszek·

  2. sprytnie:) do czego stosujesz to masło? słyszałam, że można na nim smażyć, tylko zastanawiam się, czy jakoś drastycznie nie zmienia smaku potraw?

    • 🙂 Stosuję je tak samo, jak zwykłe masełko, np. do kanapek. Jeszcze nic na nim nie piekłam, choć to właśnie w słodkich wypiekach sprawdza się najlepiej, za to dziś usmażyłam na nim jajecznicę i muszę powiedzieć, że smakowała obłędnie :)) Jeśli lubisz jajecznicę, koniecznie spróbuj! 🙂

  3. Pingback: Ptasie mleczko – wegańskie | eGroszek·

  4. Pingback: Ptasie mleczko wegańskie na mleku ryżowym | eGroszek·

  5. Masło super polecam 🙂 od razu zrobiłem czekoladę z wyprodukowanego masła, która została błyskawicznie pochłonięta 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s