Ciasteczka z okary bez mąki, jajek i cukru

Troszkę się rozpadają podczas jedzenia, może niezbyt są urodziwe, ale co z tego skoro są tak smaczne 🙂 Okara (przepis tutaj: klik ) zamiast do gołąbków, wpadła jednak do ciasteczek. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska 🙂

IMG_6088

Potrzebujemy:

Okara (z 1 szklanki soczewicy)

2 łyżeczki suszonej stewii (pokruszonej i zalanej łyżką gorącej wody)

150 g masła kokosowego

1 szkl. musu jabłkowego

0,5 szkl. otrębów pszennych

0,5 szkl. zblenderowanych orzechów włoskich

0,5 szkl. bakalii

0.5 szkl. drylowanych czereśni

1. Masło kokosowe roztapiamy i mieszamy z resztą składników.

2. Masa powinna się kleić, jeśli jest zbyt rzadka można dodać otrębów.

3. Masę formujemy w kulki, rozpłaszczamy i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem.

4. Pieczemy w temp. 200 stopni C, przez 45 min

5. Z blachy ściągamy dopiero po przestudzeniu. Wcześniej mogą się rozpadać. Ciasteczka są dość wilgotne.

IMG_6081

Advertisements

3 responses to “Ciasteczka z okary bez mąki, jajek i cukru

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s