Cytrynowe ptasie mleczko – wegańskie

Delecta, po wielu latach znów wypuściła na rynek galaretkę wege – bez żelatyny, za to z karagenem. Ucieszyła mnie bardzo ta wieść, więc czym prędzej zakupiliśmy parę opakowań w markecie:) Miłym zaskoczeniem było, że miały promocyjną cenę – całe 99 gr 🙂 Postanowiłam, więc zrobić obiecane ptasie mleczko. Tym razem w wersji light – poniekąd, bo czekolada nie jest light 😉 ale można ją zastąpić świeżymi owocami. Ptasie mleczko na ekspresowo – znów poniekąd, ponieważ wlewanie ciepłej galaretki do mleka chlustem kończy się ptasim mleczkiem zważonym (przetestowane 😉 ). Wykonanie jej jest bardzo proste, a smak rewelacyjny. Użyłam smaku cytrynowego, co było strzałem w dziesiątkę 🙂 Polecam wlewać przygotowaną masę do pucharków – mleczko tężeje, ale nie na tyle, żeby przy krojeniu się nie rozpadało – jest bardzo delikatne i nie będzie przesadą, jak powiem, że rozpływa się w ustach 😉 Ja, żeby zrobić zdjęcie ładnej kostce mleczka, musiałam włożyć je na pół godziny do zamrażarki…

IMG_6149

Potrzebujemy:

Na ptasie mleczko:

1 opakowanie galaretki cytrynowej Delecta z karagenem

1 szklankę wrzątku

0,5 szkl. mleka sojowego (przepis tutaj: klik )

1 Łyżkę cukru pudru

1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej 

Na czekoladę:

5 Łyżek masła kokosowego (przepis tutaj: klik )

5 Łyżek kakao

1 Łyżka cukru pudru

2 Łyżki wrzątku

1. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy na 10 – 15 min do przestygnięcia

2. W tym czasie do mleka sojowego dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną, delikatnie podgrzewamy – tak aby mleko myło ciepłe, ale nie parzące, zestawiamy z gazu i zaczynamy ubijać mikserem, przez około 5 min. Mleko będzie się spieniać. Po 5 minutach, cały czas ubijając (można zmniejszyć obroty o połowę) dodajemy przestygniętą galaretkę do spienionego mleka – baaaaardzo powolutku, najlepiej po łyżce (dajemy łyżkę galaretki, ubijemy chwilę, dajemy kolejną, etc…).

3. Kiedy już całą galaretkę wymieszamy z mlekiem, masę przelewamy do pucharków i w stawiamy do lodówki.

Przygotowanie czekolady

1. Kakao, cukier i rozpuszczone masło kokosowe mieszamy, dodajemy wrzątek, mieszamy i wylewamy na ptasie mleczko i znów wstawiamy do lodówki.

IMG_6162

0

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s