Zupa krem z groszku

Drzewa w końcu zaczęły się zielenić, zazieleniło się, więc też na talerzu 🙂 Chyba będę się powtarzać, ale uwielbiam zupy krem za to, że są sycące. A ta jest jedną z moich ulubionych – wspaniały zielony kolor, lekko słodkawy smak groszku i ta prostota wykonania! 🙂

IMG_6233

Potrzebujemy:

0,5 kg groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
1,5 szkl. wody
1 mała marchew
1 pietruszka
1/4 korzenia selera
1 Łyżka suszonych warzyw bulionowych
1 Łyżka siekanej natki koperku
1 Łyżka siekanej natki pietruszki
100 ml mleka do zabielania
sól, pieprz

1. Do wody wrzucamy pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę, seler. Dodajemy warzywa bulionowe, solimy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

2. Do wywaru dodajemy groszek, mleko i gotujemy, aż groszek zmięknie (ok 10 min.). Całość blenderujemy i dodajemy natkę kopru i pietruszki.

IMG_6239

 

Przepis bierze udział w akcji:

Reklamy

2 responses to “Zupa krem z groszku

    • Jak najbardziej można:) zmieni się co prawda kolor, bo groszek z puszki jest bledszy, ale smak pozostanie prawie ten sam:) nie ma też potrzeby gotowania groszku z puszki, dorzucamy więc do ugotowanych warzyw i miksujemy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s