Zupa z kapusty kiszonej i soczewicy

Żeby nikt nie czuł się pokrzywdzony, że nie może uskuteczniać swoich kulinarnych wizji, gotujemy na przemian. Raz ja, raz D, który tym razem upichcił zupę. Zupę z przepisu patrycccji, ze strony puszka.pl. Chodziła ona za nim już od dłuższego czasu, a ja ją dyskretnie omijałam 😉 , wymyślając coraz to inne dania – „ta kapusta w parze z soczewicą muszą być okrutnie ciężkostrawne”, myślałam. W tym jednak miejscu oficjalnie zwracam jej honor 🙂 Jest rewelacyjna, pełna smaków  …i ten wspaniały zapach podczas gotowania… Pycha! ^___^

IMG_6302

Potrzebujemy:

1 szkl. kapusty kiszonej
1/2 szkl. soczewicy czerwonej
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 Ł. warzyw suszonych bulionowych
1 szkl. wrzątku
1 łyżeczka kminku
1 łyż. oleju do podsmażenia warzyw
sól, pieprz, zioła prowansalskie

1. Marchew, pietruszkę, cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, kminek i podsmażamy na oleju, aż marchew zbieleje.

2. W tym czasie przygotowujemy bulion (można użyć gotowego) zalewając suszone warzywa wrzątkiem.

3. Do podsmażonych warzyw dodajemy bulion, kapustę, soczewicę, doprawiamy solą i pieprzem i na wolnym ogniu gotujemy, aż soczewica będzie miękka.

IMG_6315

Przepis dołączam do akcji:

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s