Chleb pszenny razowy z kminkiem

Nieskromnie przyznam, że jestem dumna z tego chebka, ponieważ skład metodą prób i błędów opracowałam samodzielnie:) Nie jest co prawda wilgotny, ale jest zbity, nie kruszy się, nie łamie i jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość. D. orzekł, że jest pyszny, a mama, że smakuje jak staropolski:) Mnie zaś urzekły jego wizualne walory – piekłam go w okrągłym naczyniu żaroodpornym, dzięki czemu zachował tę cudną okrągłą formę 🙂

IMG_6329

Potrzebujemy:

3 szkl. mąki pszennej razowej (typ 2000)
1 szkl. mąki pszennej zwykłej
3/4 szkl. ciepłego mleka
3/4 szkl. ciepłej wody
25 g drożdzy
15 Łyżek zakwasu
2 Łyżki masła lub oleju
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
1,5 Łyżki kminku

1. Mleko mieszamy z wodą i cukrem, dodajemy drożdże i mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy zakwas, tłuszcz, mąkę, kminek i na końcu sól.

2. Wyrabiamy, aż do wytworzenia glutenu (ok. 20 min). Ja wyrabiałam w maszynie do pieczenia chleba (program do wyrabiania ciasta drożdżowego). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min, po tym czasie znów wyrabiamy ok. 10 min, składamy i odstawiamy na 20 min, po czym znów ciasto składamy, przekładamy do naczynia, w którym chleb będzie się piec (wysmarowanym tłuszczem i obsypanym mąką) i odstawiamy na ok. 30 min. lub krócej, jeśli ciasto szybciej wyrośnie.

3. Pieczemy w temp. 200 stopni C, przez 50 min. Przed pieczeniem można ciasto naciąć ostrym nożem.

IMG_6324

IMG_6333

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s