Zupa krem z kalafiora z kluskami lanymi

Gotowce z domu przywiezione zjedliśmy, mogłam więc w końcu coś ugotować 🙂 Zupa jest tak gęsta, że ciężko rozpoznać w niej lane kluski, ale nie mogłam się oprzeć, żeby je dodać:) Wierzę, że bez nich nie smakowałaby tak samo 😀 Prosta, zdrowa i pyszna! Polecam:)

IMG_6342

Potrzebujemy:

Zupa:
1 kwiat kalafiora
1 marchew
1 korzeń pietruszki
1 litr wody
1 szkl. mleka
1 Łyżka suszonych warzyw bulionowych
seler naciowy (lub cebula)
2 ząbki czosnku
łyżeczka tłuszczu do smażenia selera (lub cebuli)
lubczyk
garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Lane kluski:

0,5 szkl. mleka
2 jajka (z chowu wolnowybiegowego)
4 Łyżki mąk

Przygotowujemy zupę:

1. Marchew i pietruszkę kroimy w plastry, kalafior dzielimy na części. Wszystko razem wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą, solimy. Dodajemy lubczyk i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

2. Seler naciowy (lub cebulę) oraz czosnek siekamy, wrzucamy na patelnię razem z warzywami suszonymi, solimy i smażymy na tłuszczu (pod przykryciem), aż do miękkości. Usmażone wrzucamy do garnka z warzywami.

3. Ugotowane warzywa blenderujemy, dodajemy mleko, pieprz i jeśli jest taka potrzeba sól. Ponownie blenderujemy na gładki krem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeżeli zupa będzie dla kogoś za gęsta, można dodać wody lub mleka.

Przygotowujemy kluski lane:

1. Jajka i mąkę mieszamy, ubijamy mikserem.

2. Gotujemy mleko do wrzenia, po czym nie za szybko wylewamy masę z jajek i mąki, ciągle gotując.

3. Kluski dodajemy do zupy.

W tle moje uprawy ziół i pomidorów balkonowych – uwielbiam patrzeć, jak rosną 🙂

IMG_6336

Przepis dołączam do akcji:

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s