Torcik brownie z kremem z masła orzechowego i serka mascarpone

Na ten torcik, znaleziony na stronie mojewypieki, miałam przemożną ochotę odkąd go zobaczyłam. Biorąc jednak pod uwagę ilość cukru i kaloryczność tego cuda musiałam poczekać na taką okoliczność, ażeby nie mieć okazji zjeść na raz połowy 😛 Padło na 17. urodziny mojej siostry 🙂 Wyszło boskie! Ciasto brownie wilgotne, „klejące”, słodkie… a do tego pyszny krem na bazie masła orzechowego… Nie ma się co oszukiwać, ciasto do lekkich nie należy, jednak jego konsystencja jest zadziwiająco lekka i delikatna. Polecam również kulinarnym leniuszkom – torcik jest bardzo prosty w wykonaniu 🙂

IMG_6469

Ciasto brownie:
200 g gorzkiej czekolady (użyłam tej z 90% kakao), posiekanej
135 g masła
3/4 szklanki cukru (dałam zwykły, choć w oryginale był jasny brązowy)
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
80 g mąki pszennej
kilka kropel olejku waniliowego (w oryginale 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)

1. Masło wrzucamy do garnuszka i na wolnym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy posiekaną czekoladę, rozpuszczamy w maśle, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z palnika, odstawić do lekkiego przestudzenia.

2. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z cukrem i wanilią (nie ubijać), dodać czekoladę i zmiksować. Następnie dodać mąkę i krótko wymieszać tylko do połączenia.

3. Okrągłą formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i przelać do niej masę.

4. Piec w temperaturze 170 – 180ºC przez około 25 minut.

Krem fistaszkowy:

250 g serka mascarpone
200 g masła orzechowego (kremowego)

1. Serek i masło orzechowe zmiksować na gładką masę.

Sos karmelowy:

1/4 szklanki wody
150 g cukru
1/3  szklanki śmietany kremówki 30% (w oryginale 36%), w temperaturze pokojowej

1. Wodę i cukier zagotować w rondelku, zmniejszyć na średnią moc palnika, i gotować, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotować dalej, kilkanaście minut, nie mieszając (ewentualnie można mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszając), aż syrop zmieni kolor na lekko złoty

2. Ściągnąć z palnika i ostrożnie wlać kremówkę (masa zacznie się pienić). Mieszać, aż kremówka połączy się całkowicie z karmelem. Odstawić do ostudzenia (sos zgęstnieje).

Dodatkowo:

150 g solonych orzeszków ziemnych

1. Orzeszki wysypać na suchą patelnię i podprażyć do zarumienienia.

Ciasto kroimy na dwa blaty. Spód smarujemy połową kremu, kładziemy nań blat górny i wykładamy resztę masy. Posypujemy fistaszkami i polewamy karmelem 🙂 

IMG_6467

IMG_6475

Przepis dodaję do akcji:

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s