Kotlety brokułowo-fasolowe

Pyszne! 🙂 Delikatny smak brokuła w połączeniu ze słodyczą płatków kukurydzianych i mocnym aromatem świeżej kolendry… Dość miękkie podczas smażenia, więc wedle uznania można dodać więcej mąki ziemniaczanej. Dobrym wyjściem będzie też, jeśli boimy się przewracania kotlecików, smażenie na głębokim oleju.

IMG_6506

Potrzebujemy:

1 ugotowany brokuł
1 puszka białej fasoli
1 szklanka płatków kukurydzianych
3 Łyżki posiekanej świeżej kolendry
1 Łyżka posiekanej natki kopru
1 Łyżka posiekanej natki pietruszki
4 posiekane listka lubczyku
2 Łyżki czubate mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 jaja (co najmniej z chowu wolnowybiegowego 😉 )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz

1. Brokuł, fasolę (odcedzoną), płatki kukurydziane i czosnek miksujemy w blenderze, łączymy z resztą składników. Masa będzie klejąca, więc może być ciężko formować ją rękoma. Ja wykładałam na olej łyżką.

2. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor i gotowe 🙂

Podane z młodymi ziemniaczkami i koktajlem-mizerią ogórkowo-koperkową 🙂

IMG_6510

Przepis dodaję do akcji:

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s