Pęczak na mleku z arbuzem

Wymyśliłam sobie tydzień bez chleba – na przekór sobie i swoim pieczywożerczym zapędom 🙂 , a w związku z tym, że moje kubki smakowe całkiem niedawno pokochały pęczak, postanowiłam uczynić pęczak gotowany na mleku 🙂 Wprost przepadam za jego konsystencją i tym, że można go długo rozgryzać! W dodatku zachęca mnie fakt, że ma sporo wartości odżywczych. Takie mleczne śniadanie nie mogłoby się obyć bez dodatku jakiegoś owocu, a że akurat arbuz był pod ręką… jeśli ktoś się obawia arbuza w połączeniu z mlekiem śpieszę zapewnić: nie ma czego! 😉

IMG_6521

Potrzebujemy: (2 porcje)

100 g pęczaku
2 Łyżki płatków górskich
400 ml mleka
200 ml wody (lub samo mleko)
2 niepełne Łyżki cukru
odrobina soli
arbuz pokrojony w kostkę – ilość wedle uznania

1. Pęczak, płatki, mleko, wodę, cukier i sól wrzucamy do jednego gara i gotujemy do zgęstnienia i zredukowania się płynów i do napęcznienia kaszy. Na koniec dodajemy arbuza i zjadamy 😀

IMG_6523

Advertisements

3 responses to “Pęczak na mleku z arbuzem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s