Wegańska „jajecznica” z płatków owsianych

Wygląd nie powala na kolana (umówmy się jednak, że tradycyjna jajecznica też nie;) ), ale smak – bomba! Jem już trzeci dzień, a jutro zjem czwarty 😛 Polecam gorąco ^___^

IMG_6550

Potrzebujemy: (2 porcje)

1 szklanka płatków owsianych
1 duża marchew (starta na dużych oczkach)
1 cebula (pokrojona w paski) (D. otrzymał wersję bezcebulastą, za to z ziołami prowansalskimi i 1 Łyżką keczupu)
1 duży pomidor lub 2 mniejsze (pokrojony w kostkę)
2 – 3 łyżeczki tłuszczu
1/2 łyżeczki soli
kurkuma, pieprz

1. Płatki zalewamy 2 szkl. zimnej wody i moczymy przez noc lub zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1-2h. Po tym czasie dodajemy kurkumę i pieprz.

2. Cebulę i marchew solimy smażymy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy przyprawione płatki (nie odcedzamy!) i smażymy całość do zgęstnienia. Na krótko  przed końcem smażenia dajemy pomidory. Można dosolić wedle gustu.

IMG_6547

Dziś oprócz „jajecznicy” miałam również potężny zastrzyk wit. C i żelaza w postaci soku z pietruszki, koperku i soku z cytryny zblenderowanych z wodą 😀 Pycha :9

IMG_6542

Przepis dodaję do akcji:

Reklamy

7 responses to “Wegańska „jajecznica” z płatków owsianych

    • Dziękuję ^__^/ „Na oko” po połowie pęczka pietruszki i koperku, wody ok. 150 ml i sok z 1 cytryny 🙂 Można przecedzić, żeby był klarowny, ale mnie smakował właśnie taki, no bo po co marnować witaminy 😀

  1. Nie chciało mi się czekać dwóch godzin, żeby płatki „doszły”, więc użyłam zamiast nich otrębów. One potrzebowały dokładnie tyle czasu, ile smażyłam marchewkę z cebulą.
    Nie miałam kurkumy, więc dodałam zamiast tego łyżeczkę zmielonej papryki. Wyszło pycha 🙂

  2. Pingback: NIEDZIELNY PRZEGLĄD LINKÓW #60 | Vi&Raw·

  3. Super przepis!! Po skladnikach nie spodziewalam sie tak pysznego rezultatu 😀 Jest Pani zupelnie usprawiedliwiona za jedzenie tego 4 czy 5 dni pod rzad 😛
    Dodalabym tylko (na wszelki wypadek), zeby koniecznie uzyc grubych platkow owsianych (nie instant, nie chcemy papki), daja swietna structure.
    Dzieki za podzielenie sie przepisem! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s