Makaron z sosem z cukini

Prosty i ekspresowy sposób na pozbycie się dużych ilości cukinii przywożonej z domu;)

IMG_6881

Potrzebujemy:

Cukinię – ilość dowolna. Ja przyjęłam proporcje 1 osoba=1 cukinia
Pomidory – 1 cukinia=1 duży pomidor
Odrobinę mleka lub wody
Garść uprażonych na suchej patelni ziaren: słonecznika, dyni, orzechów
Bazylię
Estragon
Paprykę ostrą w proszku
Oliwę z oliwek
Sól
Pieprz
Makaron

Przygotowanie:

1. Cukinię i pomidor kroimy w kostkę, wrzucamy do naczynia, dodajemy oliwę z oliwek, przyprawy i posiekane (lub suszone) zioła i mieszamy.

2. Wrzucamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 250 stopni C na 25 min. Najlepiej, jeśli użyjemy funkcji grillowania.

3. W czasie kiedy warzywa się grillują gotujemy makaron.

4. Kiedy cukinia i pomidory będą gotowe 2/3 blenderujemy na gładką masę dodając mleka lub wody, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Do masy dodajemy resztę cukini i makaron. Mieszamy i można podawać 🙂 Ostrość sosu wspaniale łagodzi kleks z jogurtu 🙂

IMG_6882

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s