Wegański czekoladowo-rumowy mus z awokado (bez cukru)

Choć rumowy tylko z aromatu (obiecałam sobie, że kiedyś zrobię z prawdziwego rumu ^__^ ), to i tak pyszny, delikatny, aromatyczny i… za słodki 😉 Jednak 75 gram suszonych daktyli, to trochę za dużo, ale i tak nie przeszkodziło mi to w spałaszowaniu całości od razu 😛

IMG_8069

Potrzebujemy:

1 małe, dojrzałe awokado
10 daktyli
1/2 szkl. mleka roślinnego
3 płaskie Łyżki kakao
10 kropel olejku rumowego
odrobina soku z cytryny
opcjonalnie bakalie – ja dałam żurawinę

1. Daktyle zalewamy mlekiem (można odstawić na godzinkę do namoknięcia-łatwiej będzie je zblendować) i blendujemy na gładką masę.

2. Dodajemy resztę składników i znów dokładnie blendujemy na gładki mus.

3. Przekładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki. Schłodzony mus smakuje pyszniej 🙂

IMG_8063

IMG_8062

Lekkie desery bez piekarnika

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s