Chleb bezglutenowy

Od jakiegoś czasu jestem sobie na diecie bezglutenowej, tak dla próby, nie z jakiegoś znaczącego powodu. Nie mogę powiedzieć, żebym czuła się jakoś inaczej, pod jednym tylko ważnym względem: po śniadaniu nie mam cegły w żołądku 🙂 Uwielbiam chleb żytni na zakwasie, jestem jego wielką fanką, a jednak kiedy upiekłam ten chleb okazało się, że być nasyconym na dłużej, niekoniecznie oznacza mieć zabetonowany żołądek 🙂 Jeśli rzucę bezglutenowce, to na pewno wrócę do zakwasowych cudów. Teraz jednak rozkoszuję się tym kukurydziano-gryczanym cudem 🙂 Polecam! Mega prosto, jeśli ma się maszynę do chleba, troszkę więcej roboty jeśli piekarnik, ale naprawdę warto:)

IMG_8637

Potrzebujemy:

200 ml mleka (próbowałam z roślinnym i kozim – oba pycha) + 600 ml ciepłej wody
45 g drożdży
1 Łyżka cukru
400 g mąki gryczanej
400 g mąki kukurydzianej
4 Łyżki octu jabłkowego (lub innego)
100 g siemienia lnianego
100 g słonecznika (dyni)
1 Łyżka soli

1. Mleko mieszamy z wodą, drożdżami i cukrem i odstawiamy na 10 min.

2. Jeśli mamy maszynę do chleba wlewamy do pojemnika rozczyn drożdżowy, a następnie dajemy po kolei resztę składników i włączamy program BASIC – duży bochenek.

3. Jeśli korzystamy z miksera i piekarnika, wszystkie składniki musimy dokładnie zmiksować, odstawić na pół godziny, ponownie zmiksować, po czym znów odstawić na pół godziny i znów zmiksować. Po tej czynności chleb odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy chleb podwoi objętość, wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stop. C piekarnika, na 1 godzinę.

Mój pomagier 😀

IMG_8649

IMG_8643

Reklamy

6 responses to “Chleb bezglutenowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s